Gezegenlerin Doğal Uyduları

Ay

Güneş sistemindeki gezegenlerin büyük bir kısmında doğal uydular veya aylar vardır. En çok doğal uyduya sahip gezegen Satürn’dür. Satürn gezegeninde 23 doğal uydu vardır. Bunların arasında en büyüğü Titan’dır. Jüpiterin 16 doğal uydusu vardır. Aralarında en büyükleri Ganymede ve Calypso uydularıdır. Uranüs’ün 15 uydusu, Neptün’ün 8, Mars’ın Phobos ve Demios adında iki doğal uydusu, Plüton’un … Devamını oku…

Güneş Sistemi Nedir?

Güneş Sistemi

Gezegenler, Güneş sisteminin yapısında Güneşten sonra en büyük ve en tanınabilir objelerdir. Parlayan yıldızlara kıyasen bu gök cisimleri karanlıktır ve Dünya yüzeyinden zor farkedilir. Sadece bulutsuz gecelerde ideal hava şartları altında, Güneşten gelen hafif yansımayla aydınlanmış ve sakince ışıldayan cisimler olarak görülebilir. Güneş sisteminde dokuz gezegen vardır: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün … Devamını oku…

Güneşin Evrendeki Konumu

Güneş

Güneşin, Galaksi veya Samanyolu olarak bilinen büyük yıldız bulutunun sadece bir par- çası olduğunu öğrendin. Güneş, kendi güneş sistemi ile beraber Galaksi’nin merkezinden 30.000 ışık yılı uzaklığında, galaktik düzlem denilen yerin merkezinde bulunuyor. Dünyaya En Yakın Yıldız Olarak Güneş Güneşin bize en yakın yıldız olduğunu öğrendin. Dünya gezegeninden ortalama olarak 150 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor. … Devamını oku…

Gök Taşı (Meteroit)

Kuyruklu Yıldızlar

Halk arasında ‘düşen yıldızlar’ olarak bilinen gök taşları, taşlı veya demirli, karanlık ve genelde küçük gök cisimleridir. Genelde daha büyük gök cisimlerinin parçalanmasıyla veya onlardan daha küçük parçacıkların kopmasıyla meydana gelirler. Çoğunlukla planetoidlerin veya asteroitlerin dağılmasıyla oluşurlar. Evrende hareket ederken sıkça Dünya atmosferine girerler. Dünya atmosferinde büyük hızla hareket ederler, havayla olan sürtünmeden dolayı ışık … Devamını oku…

Kuyruklu Yıldızlar (Kometler)

komet – kuyruklu yıldız

Halk arasında ‘kuyruklu yıldızlar’ olarak bilinen kometler diğer gök cisimlerinden çok farklıdır. Onlarda küre şeklinde baş ve uzun kuyruk farkedilir. Kuyruklu yıldızların başları, farklı gazların ufak bölünmüş parçacıklarından oluşur. Kuyrukları ise genelde gökyüzünde iz bırakan seyreltilmiş gazlardan oluşur. Kuyruklu yıldızların bazıları Güneş’ten daha büyüktür. Bu gök cismi genelde gazlardan oluştuğu için onunla herhangi bir çarpışma … Devamını oku…