Yeryüzündeki Su Varlıkları ve Özellikleri

Su Yeryüzündeki yaşamın devam etmesi için gerekli olan maddelerin başında su gelir. Günlük yaşantımızı devam ettirirken sürekli ihtiyaç duyduğumuz, onsuz yaşamın devam etmesinin mümkün olmadığı kaynaktır. Canlıların vücut ağırlıklarının yaklaşık olarak % 60-70 civarı su tarafından oluşturulmaktadır. Doğada bulunan başlıca su kaynaklarımız aşağıdaki tabloda gösterilmiştir. Su kaynakları doğada katı, sıvı ve gaz hâlinde bulunur. Bu … Devamını oku…

Su Biyomları Tanımı ve Çeşitleri

Su biyomlarının çeşitleri

Dünyanın büyük bir kısmını su kütleleri oluşturur. Bu su kütleleri kendilerine özgü canlı ve cansız varlıkları bir arada tutar ve su biyomlarını oluşturur. Su biyomları, karasal biyomlar gibi net coğrafi sınırlarla ve enlemlerle belirlenmiş değildir. Dünyanın birçok yerinde irili ufaklı tüm su kütleleri, su biyomunu oluşturur. Su Biyomlarının Tanımı Yeryüzündeki tüm tatlı ve tuzlu su … Devamını oku…

Çöller – Çöl Biyomları

Çöl biyomları; ekvatorun 10˚ ve 40˚ arsında bulunan kurak alanlardır. Dünyanın 1/7’sini kaplar ve yaşamın olanaksız olduğu yerlerden sayılır. Nem oranı düşük olduğundan gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı fazladır. Bu fark o kadar fazladır ki gündüz sıcaklığı 58 °C olurken bu sıcaklık gece -10 °C’ye kadar düşebilir. Ani sıcaklık değişimleri, dağların ufalanmalarına ve dolayısı … Devamını oku…

Otlaklar (Step) – Otlak Biyomları

Otlak biyomu

Ilıman bölgelerin yağış alamayan kesimlerinde yani orta kuşaktaki karaların iç kısımlarında otlak biyomlarına rastlanır. Orta kuşakta daha çok Orta Asya’da Anadolu’nun iç kısımlarında, Kuzey Amerika ve İran platolarında hâkim durumdadır. Ülkemizde ise Ankara ve Konya dolaylarında gözlemlenir. Yıllık sıcaklık ortalaması 10–12°C’dir. Yağış miktarı da 280–400 mm arasında değişir. Yağışların büyük bölümü kış ve ilkbahar aylarında … Devamını oku…

Tropikal Yağmur Ormanları

Tropikal yağmur ormanları

Tropikal yağmur ormanları, ekvatorun 10˚ güney ve 10˚ kuzey enlemleri arasındaki alanı kapsayan yaşam kuşağını meydana getirir. Bu alan yıl boyunca güneş ışınlarını dik açı ile almaktadır. Dolayısı ile sıcaklık yıl boyu 24 °C ile 32 °C arasında seyreder. Böylece bitkiler 365 gün fotosentez yapabilme imkânı bulur. Bu biyomun dünyanın akciğerleri olarak adlandırılmasının en büyük … Devamını oku…