Akarsu Aşındırma Biçimleri Nelerdir? Akarsu Aşındırma Şekilleri Nelerdir?

Akarsular yatakları boyunca aşındırmalarını mekanik (fiziksel) ve kimyasal olmak üzere iki şekilde yaparlar. Kimyasal aşındırma kayaçların su ile temas ederek erimeleri ve taşınmalarıdır. Mekanik aşındırma ise akarsuyun temas ettiği cisimleri eğime, debiye, zeminin özelliğine ve yük miktarına bağlı olarak aşındırarak taşıması faaliyetidir. Akarsular yatakları boyunca derine, geriye ve yana doğru olmak üzere üç şekilde aşındırma … Devamını oku…

Türkiye’nin Üyesi Olduğu Küresel ve Bölgesel Örgütler Nelerdir?

Türkiye, coğrafi konumu nedeniyle ticari, ekonomik, askerî ve siyasi yönden farklı uluslararası kuruluşlara üyedir. Ülkemizin üye olduğu bu kuruluşlardan biri 1945’te kurulmuş olan Birleşmiş Milletler (BM)’dir (5.13.Fotoğraf). Dünyada barış ve güvenliği korumak, ülkeler arasında dostluk ilişkilerini gerçekleştirmek, uluslararası ekonomik, toplumsal, kültürel ve insani sorunların çözümünde iş birliği yapmak, insan hakları ve temel özgürlüklere saygı gösterilmesini … Devamını oku…

Türkiye’nin Jeopolitik Konumu ve Önemi

Bir ülkenin coğrafi özelliklerine göre dünya siyasetindeki yeri ve etkisi siyasi coğrafya tarafından incelenmektedir. Siyasi coğrafyanın bir kolu olan jeopolitik, ülkelerin coğrafi koşullarının ve uluslararası siyasetteki gücünün etkisini inceleyen bilimdir. Buna göre jeopolitik konumu önemli bir güç hâline getiren, ülkenin coğrafi koşullarının uluslararası düzeydeki önemidir. Ülkemiz toprakları, bu yönüyle tarihin her döneminde önemli bir yere … Devamını oku…

İzobar Haritaları ve İzobar Haritalarının Özellikleri Nelerdir?

Aynı basınç değerlerine sahip noktaların birleştirilmesiyle ortaya çıkan eğrilere izobar (eşbasınç) eğrisi denir. Bu eğrileri kullanarak çizdiğimiz haritalara ise izobar haritası denir. Bu haritalar görünümü itibariyle eş yükselti (izohips) haritalarına benzer. Fakat izobar haritasında gösterilen değerler yükseltiyi değil basınç miktarını gösterir. İzobar Haritalarının Özellikleri Bir izobar eğrisi üzerindeki tüm noktalarda basınç değeri aynıdır. Basınç değerleri milibar (mb) olarak … Devamını oku…

Yaz Döneminde Kullanılan Ulusal Saat

Ülkemiz iki ayrı saat dilimi üzerinden geçer. Bunlar başlangıç merdiyeninin doğusundaki +2 ve +3 saat dilimleri. (GMT: Greenwich Saati – Greenwich Mean Time) Kış saati GMT+2 saat dilimi 30° Doğu Meridyeni üzerinden geçen İzmit’in yerel saatini ifade eder. Ülkemizde kış mevsiminde İzmit’in yerel saati ulusal saat olarak kullanılır. Buna geri saat uygulaması da denir. Yaz saati GMT+3 saat dilimi … Devamını oku…