Özel Göreli Konum Nedir?

Özel Göreli Konum – Göreceli Konum Satranç tahtasında bir taşın yeri, harf ve rakamlardan oluşan bir sistemle ya da çevresinde bulunan diğer taşlarla gösterilir. Aynı şekilde dünya üzerinde bir yer de mutlak veya göreceli konum özellikleri ile gösterilir. Mutlak konum özellikleri söylenirken paralel ve meridyenlerden yararlanılır. Göreceli konumda ise o yerin çevresine göre ayırt edici … Devamını oku…

Türkiye’nin Göreceli Konumu

Ülkemiz; Eski Dünya karaları adı da verilen Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirine en çok yaklaştığı yerde bulunur. Asya Kıtası’nın batısında, “Küçük Asya” da denilen Anadolu ile Avrupa Kıtası’nın güneydoğusunda bulunan Trakya ülkemizin topraklarını oluşturur. Bu yönüyle ülkemiz hem Asya hem de Avrupa ülkesidir. 814.578 km²lik (adalarla birlikte) gerçek yüz ölçümü ile ülkemiz, bir bakıma … Devamını oku…

Türkiye’nin Mutlak Konumu

Türkiye, 36°-42° kuzey paralelleri ile 26°-45° doğu meridyenleri arasında yer alır (Harita 1.8.). Diğer bir ifadeyle ülkemiz; Ekvator’a göre Kuzey Yarım Küre’de, Greenwich’e göre de Doğu Yarım Küre’de yer alır (Görsel 1.27.). Türkiye, enlem olarak 36o-42o kuzey paralelleri, 26o-45o doğu meridyenleri arasındadır. Buna göre enlem olarak kuzey yarım kürede, ılıman orta kuşakta, ve Yengeç Dönencesi’nin … Devamını oku…

Türkiye’nin Coğrafi Konumu

Aşağıdaki okuma parçasını takip ediniz. Parçadan da anlaşılacağı üzere ülkemiz, dünya üzerindeki coğrafi konumu itibarıyla benzersiz özellikler taşımaktadır. Nitekim bu konum özellikleri, fırsat ve riskleri de beraberinde getirmektedir. İyi değerlendirildiğinde fırsatlar, ilgisiz kalındığında riskler taşımaktadır. Bu fırsat ve riskler, tarih boyunca bu topraklarda net bir şekilde görülmüştür. Güçlü olan ve fırsatları değerlendirenler, ayakta kalırken diğerleri … Devamını oku…

Göreceli Konum Nedir?

Satranç tahtasında bir taşın yeri, harf ve rakamlardan oluşan bir sistemle ya da çevresinde bulunan diğer taşlarla gösterilir. Aynı şekilde dünya üzerinde bir yer de mutlak veya göreceli konum özellikleri ile gösterilir. Mutlak konum özellikleri söylenirken paralel ve meridyenlerden yararlanılır. Göreceli konumda ise o yerin çevresine göre ayırt edici özellikleri kullanılır. Bir yerin; kıtalara, önemli … Devamını oku…