Bitki ve Hayvan Dağılımı

Yeryüzündeki biyomlar

Farklı hayvan ve bitki türleri, dünyanın farklı alanlarına dağılmış durumdadır. Çünkü her canlı türünün yaşaması için farklı bir sıcaklığa, neme, yüksekliğe, besine ve havaya ihtiyacı vardır. Canlı türlerinin dağılımını genel olarak iklim, yer şekilleri, toprak ve insanlar gibi farklı faktörler etkiler. Sıcaklık ve iklim, bitki örtüsü dağılımını doğrudan etkileyen iki değişkendir. Kutuplardan ekvatora gidildikçe bitki … Devamını oku…

Biyoçeşitliliğin Yeryüzüne Dağılışını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Biyosferin coğrafi özellikler açısından dünyanın her yerinde aynı olmaması, bitki ve hayvan türlerinin yeryüzüne dağılışında farklılığa neden olmuştur. Canlıların bazıları karada, bazıları suda, bazıları da hem karada hem suda yaşamaktadır. Ekosistemi oluşturan cansız ortamlar ile canlıları oluşturan bitki, hayvan ve insanlar arasında sürekli bir etkileşim vardır. Canlılarla cansız varlıklar arasındaki ilişki canlıların yeryüzüne dağılışını ve … Devamını oku…

Yağmur Ormanları ve Biyoçeşitlilik

Dünyanın karasal yüz ölçümünün sadece %7’sini (toplam yüz ölçümünün %2’sini) kaplamasına rağmen dünya üzerindeki canlı türlerinin yarısından fazlası yağmur ormanlarında yaşar. Yağmur ormanları tropik ve ılıman bölge yağmur ormanları olmak üzere iki türdür. Tropik ormanlar, 23,5° kuzey ve güney enlemleri arasında bulunan ve zengin bir biyoçeşitliliğe sahip ekosistemlerdir. Deniz seviyesinden itibaren 3000 metre yüksekliğe kadar … Devamını oku…

Türkiye’deki Bitki Formasyonu

Türkiye’de Bitki Formasyonları Boyutları iki metreden uzun, belirli bir sıklıkla bir arada bulunan ağaç topluluklarından oluşan bitki örtüsüne orman denir. Ormanlar 400 mm den fazla yağış alan ve en sıcak ay ortalaması 10 derece ve üzerinde olan yerlerde yetişebilir. Ormanlar şekillerine göre ikiye ayrılır: 1. Geniş Yapraklı Ormanlar, 2. İğne Yapraklı Ormanlar Türkiye’de en çok … Devamını oku…

Biyolojik Etmenler ve Biyoçeşitlilik

Günümüzde herhangi bir yerde biyoçeşitliliğin değişiminde biyolojik etmenler ön plana çıkmaktadır. Bu etmenler içerisinde insanın rolü çok büyüktür. İnsan ve Biyoçeşitlilik İnsanlar, ilk çağlardan itibaren yeryüzündeki bitki ve hayvan türlerinin dağılışını doğrudan ya da dolaylı bir biçimde etkilemiştir. Avcılık ve toplayıcılıkla uğraşan ilk insanlar, nüfuslarının hızla artmasıyla birçok canlı türünün sayısının azalmasına neden olmuşlardır. Günümüzde … Devamını oku…