Buzul Aşındırma Şekilleri Nelerdir? Buzul Aşındırma Biçimleri Nelerdir?

Buzul Aşındırma Şekilleri Nelerdir? Buzul aşındırma şekilleri, buzul hareketleri ve buzul erimesi yoluyla yeryüzündeki kayaçları, toprakları ve diğer malzemeleri aşındıran bir süreçtir. Buzul aşındırma, buzulların yüzeyi ve altı boyunca hareketleri sırasında farklı şekillerde gerçekleşir. Bazı buzul aşındırma şekilleri şunlardır: Striayonlar: Buzul hareketi boyunca buzul altında yer alan kayaların sıyrılması sonucu oluşan çizgi şekillerdir. Aşındırma çukurları: … Devamını oku…

İnsanın Doğaya Etkisi, Etkileri

Coğrafya Bilimi

İçinde bulunduğumuz dönem, dünya tarihinin en hızlı ilerleme ve gelişmelerine sahne olmaktadır. Aklını kullanarak büyük buluşlar gerçekleştiren insanoğlu her geçen gün yeni eserler ortaya koymaktadır. Bilgi birikimi ve yaptığı buluşlarla sanayi devrimini gerçekleştirmiş, insan gücünün yerini makine gücü ile çalışan atölye ve fabrikalar almıştır. Gelişen sanayi ile yoğun üretimler gerçekleştirilmekte ve güçlü ekonomiler oluşturulmaktadır. Bütün … Devamını oku…

İnsanların Doğal Çevreyi Kullanma Biçimleri, Şekilleri

İnsan, yaşadığı çevreyi ihtiyaçları doğrultusunda sürekli olarak değiştirmekte ve doğanın kendisine sunduğu imkânları hem kullanmakta hem de değişikliğe uğratmaktadır. İnsanların doğal çevreye olan etkileri ilk olarak beslenme ve barınmayla ortaya çıkmıştır. İlerleyen zamanlarda yerleşik hayata geçmiş böylece insanın doğal çevre üzerindeki etkisi artarak devam etmiştir. Yerleşim yeri seçerken coğrafi koşulların uygun olduğu yerler her zaman … Devamını oku…

Doğal Çevre Nedir?

Coğrafya Bilimi

Doğal çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca karşılıklı olarak etkileşim içinde bulunduğu, biyolojik, kimyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel bütün faaliyetlerini devam ettirdiği bir ortamdır. Ekosistem olarak da isimlendirilen bu çevrede, canlı ve cansız varlıklar bir arada etkileşim hâlindedir. Uygarlık tarihi boyunca insan, sahip olduğu akıl gücü sayesinde etkileşim içinde olduğu çevreyi sürekli şekillendirmeye ve … Devamını oku…

Bitki Formasyonları

Coğrafya Bilimi

Yeryüzüne baktığımızda her bölgede veya iklim kuşağında farklı bitki formasyonlarının var olduğu görülmektedir. Yeryüzündeki bitkiler sınıflandırılırken üç temel formasyona ayrılarak incelenir. Ağaç Formasyonu Yeterli miktarda yağış, uygun sıcaklık değerlerinin bulunduğu ve yeterli kalınlıktaki toprak örtüsünün bulunduğu yerlerde ortaya çıkan çok yıllık bitkilere (uzun ömürlü) ağaç ve bunların oluşturdukları gruplara ise ağaç formasyonu (orman) adı verilir. … Devamını oku…