Türkiye’de Hayvancılık Faaliyetleri

Tarımsal faaliyet içerisinde önemli alt dallardan biridir. Evcil hayvanların etinden, sütünden, balından, yumurtasından derisinden, yününden ve gücünden yararlanmak amacıyla yapılan faaliyete hayvancılık denir. Ülkemizde farklı iklimlerin görülmesi, doğal bitki örtüsünde de çeşitliliğe neden olmaktadır. Hayvan türlerinin çeşitliliği ve dağılışı ile doğal bitki topluluğu arasında sıkı bir ilişki olduğunu Doğal Sistemler ünitesinde öğrenmiştik. Ülkemizin iklim, doğal … Devamını oku…

Organik Tarım (Ekolojik Tarım) Nedir?

Coğrafya Bilimi

Organik tarımda amaç, doğal dengeyi bozmadan üretim yapmaktır. Bitkisel veya hayvansal üretimler uygun ekolojiler seçilerek kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan sadece biyolojik mücadele, kültürel önlemler ve organik kökenli girdiler kullanılarak yapılan tarım şeklidir. Organik tarım da amaç havayı, suyu, toprağı kirletmeden çevre sağlığı ile birlikte insan, hayvan ve bitki sağlığını korumaktır.

Nadas Yöntemi (Kuru ya da Susuz Tarım) Nedir?

Coğrafya Bilimi

Kurak ya da yarı kurak bölgelerde uygulanan tarım yöntemidir. Yetersiz yağış nedeniyle toprağın sürülerek bir yıl boş bırakılmasına nadas adı verilir. Doğal faktörlere bağlı olarak yapılan tarımsal faaliyette, yağışın yeterli olduğu yıllarda bol verim alınırken, yetersiz olduğu yıllarda verim düşer. İç bölgelerimiz (İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Ergene Ovası ve İç Batı Anadolu), Akdeniz … Devamını oku…

Ekstansif Tarım (İlkel- Kaba Tarım) Nedir?

Coğrafya Bilimi

İnsanların kendi besin ihtiyaçlarını karşılamak ve geçimlerini sağlamak amacıyla yaptıkları tarım şeklidir. Bu yöntem geri kalmış ülkelerde veya bölgelerde uygulanır. Ekstansif tarım, büyük oranda doğal koşullara bağımlı olarak gerçekleştirilir. Sulama, ilaçlama, gübreleme ve kaliteli tohum gibi modern tarım tekniklerinden uzak olduğu için verim düşüktür. İklimdeki değişikliklere bağlı olarak üretim miktarlarında yıllara göre artma yada azalma … Devamını oku…