Türkiye’de Buzul Aşındırma ve Biriktirme Şekilleri Nelerdir?

Türkiye’de Buzul Aşındırma Ve Biriktirme Şekilleri Nelerdir? Sahip olduğu enlem özelliğinden dolayı Türkiye’de buzul aşındırma ve biriktirme şekillerine çok az rastlanır. Türkiye’de buzullar genellikle yüksek dağların kuzeye bakan yamaçlarında görülür. Türkiye’de kıyılarda 3000 metre, iç kesimlerde 3500 metreden yüksek dağların tamamına yakınında buzullara rastlanır. Toroslar, Kuzey Anadolu Dağları, Ağrı Dağı ve Uludağ buzullara en çok … Devamını oku…

Bölge Kavramı, Bölge Nedir?

Coğrafya Bilimi

İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği bilgiyi üretmesi ve ürettiği bilgiyi kullanarak hayatını kolaylaştıracak çeşitli araç, gereçler yapabilmesidir. Bu özelliği ile insan dünya üzerindeki diğer canlılardan ayrılır. İnsan, ilk dönemlerde klanlar hâlinde, sürekli göç ederek ilkel bir yaşam sürdürmekte idi. Bu dönemin en önemli barınakları mağaralardı. İnsanlar dünyanın sadece küçük bir kısmını tanımakta diğer … Devamını oku…

Türkiye’de Hayvancılık Faaliyetleri

Tarımsal faaliyet içerisinde önemli alt dallardan biridir. Evcil hayvanların etinden, sütünden, balından, yumurtasından derisinden, yününden ve gücünden yararlanmak amacıyla yapılan faaliyete hayvancılık denir. Ülkemizde farklı iklimlerin görülmesi, doğal bitki örtüsünde de çeşitliliğe neden olmaktadır. Hayvan türlerinin çeşitliliği ve dağılışı ile doğal bitki topluluğu arasında sıkı bir ilişki olduğunu Doğal Sistemler ünitesinde öğrenmiştik. Ülkemizin iklim, doğal … Devamını oku…

Organik Tarım (Ekolojik Tarım) Nedir?

Coğrafya Bilimi

Organik tarımda amaç, doğal dengeyi bozmadan üretim yapmaktır. Bitkisel veya hayvansal üretimler uygun ekolojiler seçilerek kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan sadece biyolojik mücadele, kültürel önlemler ve organik kökenli girdiler kullanılarak yapılan tarım şeklidir. Organik tarım da amaç havayı, suyu, toprağı kirletmeden çevre sağlığı ile birlikte insan, hayvan ve bitki sağlığını korumaktır.