Ekonomik Faaliyetlerin Sınıflandırılması: Birincil, İkincil, Üçüncül, Dördüncül, Beşincil Ekonomik Faaliyetler

İnsanlar hayatlarını sürdürmek ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çeşitli ekonomik faaliyetler gerçekleştirir. Geçmişten günümüze, insan gereksinimlerinde meydana gelen değişmelere bağlı olarak ekonomik faaliyetler de çeşitlenmiştir. İlk insanlar avcılık, toplayıcılık, tarım gibi ekonomik faaliyetlerde bulunurken günümüzde ise sanayi, tarım, ticaret, bankacılık, güvenlik, iletişim, ulaşım vb. çok sayıda ekonomik sektör ortaya çıkmıştır. Bu sektörler birincil, ikincil, üçüncül, dördüncül … Devamını oku…

Türkiye’deki Nüfus Artışları

Türkiye Nüfusu

Türkiye nüfusu 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla 79 milyon 814 bin 871 kişi oldu Türkiye’de ikâmet eden nüfus 2015 yılında, bir önceki yıla göre 1 milyon 45 bin 149 kişi arttı. Erkek nüfusun oranı %50,2 (39 milyon 511 bin 191 kişi), kadın nüfusun oranı ise %49,8 (39 milyon 229 bin 862 kişi) olarak gerçekleşti. Nüfus … Devamını oku…

Türkiye Nüfusunun Tarihsel Gelişimi

Türkiye Nüfusu

Nüfus, nicel olarak düşünüldüğünde ülkeler için en önemli bir kaynaktır. Bir ülke gelişmiş ve insan sayısı fazla ise o ülke ekonomik anlamda güçlüdür ancak günümüzde dünya ülkelerinin durumu da göz önüne alındığında bu durumun pek mümkün olmadığı görülür. Geri kalmış ülkelerde nüfusun fazla olması ülke ekonomisine bir yük oluşturur. Sanayileşmiş ülkeler için çalışma çağında genç … Devamını oku…

İdari Açıdan Yerleşmeler

Coğrafya Bilimi

A. İl: En büyük idari birime il denir. İl yönetim merkezi valiliklerdir. Genelde valiliğin bulunduğu yerler aynı zamanda o ilin merkezi konumundadır. İl sınırları içinde ilçe merkezleri ve bu ilçelere bağlı nahiye ve köyler bulunur. Bir ilin kurulması, kaldırılması ya da adının değişmesi gibi kararlar kanunla alınır. Bununla beraber bir ile bağlı olan ilçenin sınırlarının … Devamını oku…

Türkiye’ deki İlk Yerleşmeler

Coğrafya Bilimi

Coğrafi keşiflerle beraber yeni yerlerin bulunması, yerleşmelerin sınırlarını genişletmiştir. Fabrikaların sayısının artması sanayi şehirlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Günümüzde şehirler artık nüfusun kalabalık olduğu, hizmet sektörünün geliştiği buna karşılık çevre kirliliğinin yaşandığı yerler hâline gelmiştir. Ülkemizde pek çok eski yerleşim (sit ) alanları bulunur. Bunlardan bazıları hakkında kısa bilgi verelim: A. Çatalhöyük Çatalhöyük yerleşim alanı … Devamını oku…